Montserrat Viaplana Expressionisme abstracte Pinture abstracte Pinture Acrílica Pinture Moderna Pinture tècnica mixte Comentaris i critiques Inici

MONTSERRAT VIAPLANA. L’EXPRESSIONISME DELS SIGNES


El concepte d’abstracció com a essència de l’art, implica diferents maneres de representar el món interior, atorgant plena llibertat a l’artista al moment d’enfrontar-se a l’obra. Precisament això és el que  porta fent des dels seus inicis pictòrics Montserrat Viaplana , de la que sempre he ressaltat el seu compromís i lleialtat per a aquesta  corrent informalista.

Des de fa temps, venim observant en el treball de l’artista, determinats canvis creatius que, a vegades,  poden passar desapercebuts a ulls de l’espectador, però que són indicatius de la seva predisposició per experimentar noves formes d’expressió.  Ara s’aprecia el seu interès per l’univers oriental, concretament en la seva obra sobre paper, degut sobretot  a l’aparició de cal·ligrafies, on sobresurten el punt, la línea, el traç i el color, que ocupen el centre visual del quadre deixant espais buits -la idea del buit també té connotacions orientals- al seu entorn.

Respecte a les pintures sobre tela  segueixen la seva línia creativa habitual, encara que observem com l’espai buit ocupa  més protagonisme, al deixar una part de la composició sense alguns components rellevants, però on en canvi el color -principalment les tonalitats neutres- segueix sent important.

En l’exposició actual Montserrat Viaplana manifesta una vegada més que la pintura es pot explicar de diverses formes, tant des de la vessant figurativa como l’abstracta. Per això tot aquest conjunt de pintures abstractes ens aproxima a la idea primigènia de l’acte creatiu des d’una perspectiva universal on la inspiració, la imaginació i l’experiència són els eixos vertebradors de l’existència de l’art.


Ramon Casalé Soler

Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art2016 Acadèmia de Belles Arts. SABADELL Comentarisicritiqes4

Dilluns 17 d'octubre de 2016

Montserrat Viaplana i Giselle Ro estrenen exposicions a l'Acadèmia

Es tracta d'una proposta pictòrica i una fotogràfica sobre la vessant abstracta de la pintura i les emocions que s'amaguen darrera de les imatges.


L'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell inaugura aquest dimecres dues noves propostes expositives. Es tracta de la mostra L'Expressionisme dels signes, de Montserrat Viaplana, que es podrà veure a la Sala 1, i el projecte fotogràfic Ho sents?, de Gisselle Ro. Totes dues obriran portes a les 19:00 hores.


En l'exposició que Montserrat Viaplana ofereix a la Sala 1 de l'Acadèmia, l'artista torna a mostrar que la pintura es pot explicar des de vessants ben diverses com la figurativa o l'abstracta. En aquesta línia, el recull de treballs abstractes que presenta ens aproxima a la idea de l'acte creatiu des d'una perspectiva universal on la inspiració i la imaginació són els eixos vertebradors de l'art.


Imatge d'una de les pintures de Montserrat Viaplana. | Acadèmia de Belles Arts